AnasayfaFirmaya DikkatBal Deresi’nde Fiyaskoya Para Ödülü Var

Bal Deresi’nde Fiyaskoya Para Ödülü Var

EFSANE TEKRAR SAHNEDE VE BU KEZ FİYASKOYA PARA ÖDÜLÜ VAR

Bir dönem fiyasko sonla buluşan ve ‘Call Center‘ mantığıyla satışı yapılan ‘Bal Deresi‘ tekrardan sahnede. 20.09.2013 tarihinde saat 23.25 sularında, firmanın internet sitesinde bulunan 0551 659 76 76 nolu telefonu arayarak, aşağıda yer alan soruları yönelttik ve karşılığında bakın ne cevap aldık!

Bu marka bir dönem fiyasko sonla buluşan, alttaki linkte yer alan haberde de belirtildiği gibi Sağlık Bakanlığınca kamuoyuna ifşa edilen ve toplatılan ‘Bal Deresi’ midir?

Sağlık Bakanlığı, Sahte Bal İfşa Haberini Okumak İçin Tıklayınız!

“Beyfendi evet doğru, bu bal köylülerden toplanıyor ve öyle bir parti denk geldi. Şikayet olunca Sağlık Bakanlığı tarafından o partinin devamı olan ürünler toplatıldı.”

Peki aynı marka altında yer alan bu üründe de, benzer bir fiyasko olası mıdır?

“Bu konuya ilişkin taahhütlerimiz var. Test yaptırıp notere gidiyorsunuz, itirazınız taahhütname şartlarına uygunsa, paranızı fazlasıyla iade alıyorsunuz.”

Ve görüşme sonladı..

Özünde alıcıydım, ancak cevaplar ve sözü geçen taahhütname maddeleri tatmin edici gelmedi ve her bir maddeyi bir tüketici olarak kendimce yorumladım. Dilerseniz bir kez de birlikte inceleyelim. Belki de yanılıyorumdur, kimbilir. Neticede ben de bir tüketiciyim ve mutlu olacağım en doğru ürünü almak isterim.

TAAHHÜTNAME ŞARTLARI, BAKIN NE DİYOR?

Öncelikle gelin, firmanın web sitesinde yer alan taahhütname şartlarını inceleyelim ve tüketici gözüyle yorumlayalım.

MADDE 1: İçeriğinde Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı bir şekilde şeker bulunduğu TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Laboratuar Müdürlüğü’nden alınan muayene analiz raporu ile tespit edilen ürünü tüketicinin başvurması halinde 1000 TL kendisine ödemeyi taahhüt etmekteyiz. Bu hak ancak Karakovan Gold markası için geçerlidir. Karakovan Gold markası haricinde hiç bir marka bal için bu şekilde bir taahhüt söz konusu değildir.

YORUM: Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı şeker bulundurma hali, Sağlık Bakanlığınca toplatılan mallarınıza ilişkin bir problem diye hatırlıyorum. Üründe karşılaşılabilecek tek usulsüzlük alternatifi, siz de takdir edersiniz ki bu olamaz. Bir tüketici olarak aklıma, balın likit bir mamulle arttırılma ihtimali bile geliyor. Sadece size karşı değil, genel bir düşünce. Ancak usule uygun olmayan malları sebebiyle ceza yemiş bir firma oluşunuz, bu tarz olumsuz varsayımları sizin üzerinizde muadil firmalara oranla daha fazla yoğunlaştırabilir. Şeker bulundurma haliniz Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olabilir, üründe farklı bir sorunla karşılaşılması halinde ödeme sözünüz geçerli midir? Geçerli ise, taahhütname koşullarında neden belirtilmemiş? Geçerli değil ise, böylesine bariz bir hususu es geçme sebebinizi merak ediyorum.

MADDE 2: İş bu taahhüt hologramlı ürünler için geçerlidir. Kavanozunda hologram olmayan ürünler iş bu taahhüt kapsamında değildir. Taahhüt yalnızca süzme ballar için geçerlidir. Tüm seri numaraları ürünlerin muayene ve analiz raporları mevcut olup uyuşmazlık durumunda şirket bünyesindeki muayene ve analiz raporları geçerli olacaktır.

YORUM: Taahhüt yalnızca süzme ballar için geçerlidir!” ifadesi, farklı ürünler de sattığınızın işaretini taşıyor. Eğer firma ürün bandında “X” ürünler yer alıyorsa, bu ürünlerinize ilişkin taahhüt vermeme sebebiniz nedir? Ayrıca, “Uyuşmazlık durumunda şirket bünyesindeki muayene ve analiz raporları geçerli olacaktır!” tabiri tüketicinin haklarından ziyade, firma haklarını gözetiyor. Zira uyuşmazlık mevzuatı, menfi çıkarlara göre düzenlenmemeli. Bu maddeyi haklı sebeplerle yazmış bile olsanız, açılımını net bir ifade ile belirtmeniz adilce olur. Zira bu haliyle, altında birçok soru işareti barındırıyor ve benim gibi bilinçli bir tüketiciyi bile aydınlatmıyor.

MADDE 3: Herhangi bir web sitesinden alınan ürünler için değil, yalnızca firmanın resmi web sitesinden alınan ürünler için firma taahhüdü söz konusudur.

YORUM: Makuldür. Tabi ki siz bayilik vermediğiniz ya da ürünlerinizin farklı sitelerden de satışına müsaade göstermediğiniz takdirde. Eğer böyle bir serbestlik varsa, taahhüt koşullarını yeniden yapılandırmalısınız ve taahhüdünüz, ürünün satışına müsaade ettiğiniz tüm alanları kapsamalıdır. Bunun dışında kalan taahhütler, tüketiciye samimiyetsiz gelecektir.

MADDE 4: Muayene ve analiz raporlarında seri numarası esas alınır. Koruyucu bandı açıldıktan sonra analiz edilen ballara ilişkin rapor geçerli kabul edilemez. Ancak üzerinde Karakovan Gold yazan koruyucu bandı kapalı bir şekilde analiz ettirildiği tespit edilen ballara ilişkin muayene ve analiz raporunda şeker oranının Türk Gıda Kodeksi’ne aykırı olması halinde aynı seri numaralı bal analiz ettirilir. Ve analiz raporlarının aynen birbirine uyuşması halinde tüketici 1000 TL’ye hak kazanır.

YORUM: Bu maddenin son derece tezatlık içerdiğini ve mantığa aykırı olduğunu söylemeliyim. Hatta, “Sesli güldüm!” desem yalan olmaz. Birincisi tüketici satın aldığı ürünü, neden doğruca analiz ettirsin. Neticede, tüketmek için alıyor. Haliyle önce koruyucu bandı ve ardından kapağını açar, tadar, hatta kaygı duyarsa birilerine tattırır, akabinde şüpheleri artarsa analiz için laboratuvara gönderir. Siz de diyeceksiniz ki, “Açıldıktan sonra, tüketicinin içine farklı bir madde ilave etmeyeceği ne malum?” Haklısınız! İşte o halükarda, sizin de belirttiğiniz gibi malın ait olduğu partinin devamı incelemeye alınır. İç güdüleri kuvvetli biri olarak şunu söyleyebilirim ki; o partinin devamında hiçbir sorunlu ürüne rastlanmayacaktır. Tabi ki tüketici bu mücadeleyi verirken, söz konusu parti tükenmezse. 🙂

MADDE 4: Ürün kavanozu, kapak, hologram, emniyet bandı vs. teknik özellikleri firmamız bünyesinde mevcut olup ihtilaf halinde firma bünyesinde teknik özellikler geçerli kabul edilecektir.

YORUM: Yorumsuz…

27866 sayılı mesafeli sözleşmelere dair yönetmeliğin 7. maddesi gereği tüketici 7 gün içinde cayma hakkını kullanabileceği gibi ürün teslimi tarihinden itibaren 7 gün boyunca iş bu taahhüt geçerlidir.

YORUM: Tüketicinin iki ayağını bir papuca sokmuşsunuz. Açıkçası analiz raporları ve takip eden işlemler için, 1 haftalık sürenin son derece insafsız bir zaman aralığı olduğu aşikar. Madem kendinize bu kadar güveniyorsunuz, yapın şunu bir ay, hem göz doldursun, hem de herkes mutlu olsun. Tabi önce, yukarıda belirtilen koşulları olgunlaştırın.

MADDE 5: Taahhüt şartları 20.07.2003 tarihinden sonra alınan ürünler için geçerlidir.

YORUM: Şahsi merakımdır, bağışlayın… “20.07.2003 öncesine ait olan parti malları neden kapsamıyor?

MADDE 6: Taahhüt şartları firmanın resmi web sitesinde de mevcut olup, haberdar olunmadığı şeklinde bir iddia kabul edilemez.

YORUM: Bu madde eksik yapılandırılmış. Zira ürünlerinizin satışı, ‘Call Center’ mantığıyla da gerçekleşiyor. Tüketici taahhüt koşullarınızı görmek için, sitenize girmek zorunda değil. Bu ifadeyi, ürün satışını sadece site yüzünden yaptığınız ve ürünü satın almadan önce tüketiciye taahhüdü içeren sözleşme imzalatmanız halinde kullanabilirsiniz. Böyle bir taahhüt varsa, taahhüt koşullarını noksansız bir şekilde ürünle birlikte göndermelisiniz. Kaldı ki telefon görüşmemizde, gönderdiğinizi beyan etmiştiniz.

MADDE 7: Fatura ibraz edilmemesi halinde firma sorumluluk altına girmez.

YORUM: Size soruyorum; “Üründe usule kanuna aykırı, insan sağlığına uygun olmayan ya da haklı tüketici şikayetine dayalı herhangi bir durum sözkonusu olursa ve ürün üzerinde tarafınıza ait olduğunu belirleyen firma kurumsalı, hologram, parti numarası vb. bilgiler yer alıyorsa, firma sorumluluk altına girer mi, girmez mi?” Bence bu madde üzerinde biraz daha düşünüp, elden geçirilmiş yeni haliyle yayınlayın. Zira ürünü gönderdiğiniz tüketiciye ilişkin tüm kayıtlar ve kesmekle mükellef olduğunuz fatura detaylarının birer nüshasını saklamakla yükümlüsünüz.

NOT: Bu arada taahhütname, birçok imla ve yazım hatası içeriyor. Bir ara el atmanızı tavsiye ediyorum.

TÜKETİCİ OLARAK SİZE SORUYORUZ!

Yayıncı: Abdullah KOÇOĞLU | Ticari Danışman
M.G.B. Genel Yayın Koordinatörü
FirmayaDikkat.com | MagazincilerBirligi.com

***

magazincilerbirligi.com | MagazincilerBirligi.com ve FirmayaDikkat.com olarak bize düşen; Basının haber verme hakkı gereği kamuoyunu aydınlatmak ve gereği halinde durumu yukarıda geçirildiği veçhile ilgili mercilere bildirerek takdirlerini beklemektir. Haberlerde adı geçen herkesin cevap ve düzeltme hakkı mahfuzdur.

magazincilerbirligi.com | MagazincilerBirligi.com ve FirmayaDikkat.com da yayımlanan haberler, Anayasa’nın 28. ve 5187 sayılı Basın Yasası’nın 3. maddesinde ifadesi bulunan, BASININ HABER VERME HAKKI, GERÇEKLİK, GÜNCELLİK, KAMU YARARI, TOPLUMSAL İLGİ Vs. içerikleri İHLAL ETMEDEN yapılır.

Hey Gidi Süha Baba,
Ameliyatsız Tedavi

admin@magazincilerbirligi.com

Bu Haberi Puanla:
YORUM YOK

YORUM BIRAK