Hipertansiyonun Önlenemez Yükselişi

HİPERTANSİYONUN NEDENLERİ NELERDİR ?
Hastaların yaklaşık %90’ında yapılan tetkiklere rağmen sebep saptanamaz; buna “esansiyel” veya “primer tansiyon” (nedeni bilinmeyen) denir. Yaklaşık%10 hastada neden ortaya konabilir; buna “sekonder hipertansiyon”denir.
En sık rastlanan nedenler;
> Böbrek hastalıkları, böbrek damarlarının daralması, böbrek üstü bezi hastalıkları.
> Doğuştan aort damarının bir bölümünün dar olması.
> Tiroid bezi hastalıkları (hipertiroidi, hipotiroidi)
HİPERTANSYİON TEDAVİSİ | PRİMER HİPERTANSİYONDA TEDAVİ
Hastaların yüzde %90ını oluşturan primer hipertansiyonda yaşam tarzı değişikliği ve gerekiyorsa buna ek olarak ilaç tedavisi uygulanır.
YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ
> Fazla kilolardan kurtulmak gerekir. Vücuttaki yağ dokusunun azalması kalbin yükünü azaltır. 10 kg vererek kan basıncından 5-10 mmHg düşüş sağlanabilir.
> Fazla tuz alımı, vücutta sıvı tutlmasına yol açarak kalbin yükünü artırır. Tüketilen tuz miktarını azaltmak gerekir. Sofrada tuzluk bulundurmamak, turşu-konserve yiyecekler salam-sucuk türü ürünlerden uzak durmak önerilir.
> Düzenli fiziksel egzersiz (haftada en az 3-4 gün, 30 dakika tempolu yürüyüş vb.) kan basıncını 4-9 mmHg düşürebilir.
> Alkol tüketiminin azaltılması (erkeklerde 2 ölçek, kadınlarda 1 ölçek) kan basıncında 2-4 mmHg” lık düşüş sağlar.
> Sigara içilmesi koroner kalp hastalığı için risk faktörüdür; ayrıca damarlarda spazma yol açıp kan basıncını yükseltebilir. Sigara mutlaka bıraklmalıdır.
> Meyve ve sebzeden zengin yağdan fakir bir diyetle 8-14 mmHg”ya varan düşüş elde edilebilir.
İLAÇ TEDAVİSİ
İlaçlar kan basıncını birkaç farklı mekanizma ile düzenler. Bazıları idrar miktarını artırarak bazıları merkiz sinir sistemi yolu ile veya kan damarlarını doğrudan etkileyerek kan basıncını düşürür. Bu etkiler yalnızca ilaca devam edildiği sürece geçerlidir. Kan basıncı normale dönse bile ilaç tedavisini sürdürmelisiniz. Hipertansiyon genellikle ömür boyu süren bir durumdur ve tedavisi de öyle olmalıdır. İlaca başlanan ilk günlerde hergün kan basıncı ölçümü yaptırmalı, tansiyon düzene girinceye dek sık aralıklarla doktora görünmelisiniz. Her hastanın kişisel özellikleri değişik olduğundan size uygun olan ilacı bulmak için tedavinizde birkaç kez değişiklik yapılabilir. Tek ilaçla istenen tansiyon değerlerine ulaşılamazsa ikinci bir ilaç eklenebilir. Bazı ilaçların etkisinin yerleşmesi için 2 hafta gerekebilir, sabırlı olmalı, olabilecek yan etkilere karşı (öksürük, ayakta şişme, başdönmesi vs.) dikkatinizi açık tutmalı ve doktorunuzu bu konuda uyarmalı, ilacınız doktorunuzun önerdiği şekilde, her zaman aynı saatlerde almalısınız.
Yaşam boyu sağlıklı kalmanız dileğiyle.
Uzm. Dr. Faik AKVARDAR
OTA & JİNEMED HASTANESİ | 444 38 02