AnasayfaMagazinciler BirliğiİNGİLİZ Devine TÜRK Usulü

İNGİLİZ Devine TÜRK Usulü

İŞ ADAMI ENGİN YAKUT’TAN, LAND ROVER’A TOPLATMA DAVASI

Türk hukuk tarihinde, ilginç bir ilk yaşanıyor. Satın aldığı sıfır km yeni Range Rover markalı jeep’le hızla giderken, Şanzıman’dan kopan vidalarla aracının motoru kullanılmaz hale gelen işadamı Engin Yakut, Land Rover Limited Company’e “Geri Çağırma Davası” açtı. Aynı sorunun yaşandığı başka Range Rover markalı araç sahiplerinin de vekaletini Av.Dr.Candaş Gürol’la birlikte alan Av.Engin Yakut, ayıplı seriye ait 5 araçta Fabrika Hatası tespit edilince, İngiliz Otomobil Dev’inin araçları geri çağırması için iki ayrı mahkemeye başvurdu. 14 aydan beri alamadığı aracından dolayı mağduriyet yaşayan Yakut, açtığı Tazminat Davasıyla hakkını arıyor. Bununla da yetinmeyen işadamı, 3 farklı araçta daha Fabrika Hatalı Şanzıman Arızası oluşunca, Land Rover ve BMW şanzımanlarını üreten Alman Devi ZF Lemförder’i da “Patentin Hükümsüzlüğü” için mahkemeye verdi.

Konu otomobil ve karşı taraftaki de uluslararası bir otomobil deviyse, tüketicilerin hak arama çabaları hiç de kolay olmuyor. Çoğu kez uzun uğraşlara rağmen zararı sineye çeken tüketiciler, kaderlerine de razı oluyorlar. Ancak bu kez durum öyle gelişmedi; henüz 450 km’de iken aracının motoru ‘pert’ olan Yakut, tüketici olarak örnek bir hukuk mücadelesi başlattı. Aynı şekilde 5 adet yeni Range Rover Vogue Jeep’te de benzer Fabrika Hataları olduğuna ilişkin belgeleri Distribütör Borusan’dan alan Av.Engin Yakut ve Av.Dr.Candaş Gürol, bazılarının vekaletlerini de üstlendiler.

13 PROFESÖR VE DOÇENT : FABRİKA HATASI VAR

Geride kalan yıl içinde, galeriler tarafından özel ithal edilen Range Rover 4.4 Business Model sıfır km Jeep satın aldığını söyleyen işadamı; “Yeni aracımla 70 km hızla giderken, biranda motordan yanık kokusu geldi ve aracın direksiyonu sertleşti. Motordan kıvılcımlar çıkarken, aynı anda da yağ boşaltmaya başladı. Ölümün kıyısından döndüğüm kaza tehlikesinden, düşük hızda olduğum için şans eseri kurtulabildim. Yapılan ekspertizde, Şanzıman Vidalarının İngiltere Fabrika’sında yeterince sıkıştırılmadığı için yerlerinden çıkıp yağ akıttığını ve Marş Motoru ile Karter’in yarıldığını, bu vesileyle aracın ‘Pert’ olduğunu Mahkeme ve Borusan yetkilileri tespit ettiler. Diğer arızalı Jeep’lerle alakalı da, iki dava daha başlattık. Yıldız ve İTÜ’de görevli bilirkişiler, mahkemeye verdikleri 3 ayrı raporla Jeep’lerin Fabrika Hatalı olduklarını tespit ettiler. Yine aynı Üniversitedeki farklı bilim adamları da keza 3 ayrı mütalaa vererek, Fabrikasyon ve Serisi Hatalı araçların sürücüler için Kaza Riski teşkil ettiğinden dolayı ‘Geri Çağrılabilir’ olduğunu rapor ettiler. Şanzıman ve Yakıt Pompasındaki Vidaları fabrikada yeterince sıkıştırmayan Land Rover firması, tüm tüketicileri Ciddi Kaza Riskiyle baş başa bırakmıştır.” dedi.

LAND ROVER COMPANY CEVAP BİLE VERMEDİ

İngiltere Land Rover şirketine, Alman Av.Philip Tschape aracılığıyla İhtar yollayarak zararlarının karşılanmasını isteyen ancak herhangi bir cevap alamayan Yakut, Türkiye’den iki ihtar daha çekti. Borusan’ın sahibiyle yaptığı son uzlaşma görüşmesi de sonuçsuz kalınca, Av.Engin Yakut  ve Av Candaş Gürol, Türk Adaletine güvendiklerini belirterek yasal yolları devreye soktular. Land Rover Ltd. Company aleyhine, kendi Jeep’i için İstanbul Tüketici Mahkemesinde, diğer Üretim Hatalı Jeep’ler için de Bakırköy Tüketici Mahkemesinde iki ayrı Geri Çağırma Davası açan Yakut ve Gürol, ayrıca Ciddi Kaza Tehlikesi atlattığı için de 14 TL değerinde ilginç bir Manevi Tazminat davası başlattı.

TÜRKİYE İTHALATI DA DURDURULMALI

“Tüketici Kanunu 24.maddesine göre; Satışa sunulan bir SERİ malın AYIPLI olması durumunda, Bakanlık, Tüketici Örgütleri ve Tüketiciler dava açabilirler. Bu seri malların ‘ayıplı olduğu’ mahkeme kararıyla tespit edilirse, malın satışı geçici olarak durdurulur.” hükmünü hatırlatan Yakut, açıklamalarına şöyle devam etti: “3 ayrı mahkeme, bu araçların Fabrika Hatalı olduklarını tespit etti. Jeep’lerin Geri Çağrılabilir oldukları, 4 Profesörün verdikleri mütalaa ile ayrıca rapor edildi. Borusan’ın ekspertiz raporları bile, Land Rover firmasının, fabrika hatalı araçlar ürettiğini delillendiriyor. Bu araçların halen trafikte olmaları, tüketiciler için risk taşıdığından, İthalatının Durdurulması için Gümrük Bakan’lığımızın da davaya müdahil olmasını haklı olarak bekliyoruz.”

AVRUPA VE TSE DE DEVREDE

Land Rover Company’in Fabrikada Hatalı Ürettiği kendi Jeep’lerine Garanti vermemesinin haksızlık olduğunu vurgulayan işadamı, tüketici olarak güven problemi yaşadığı Dünya Devini, Avrupa Tüketiciler Birliğine de şikayet etti. Yaşadığı olay Avrupa’da olsaydı bu denli mağdur edilemeyeceğini gerekçe göstererek, TSE Marmara Bölge Başkan’lığına da başvuran Av. Engin Yakut, Land Rover’ın TSE Sertifikalarının İptali, Karayolları Uygunluk Belgelerinin İptali ve araçların Geri Çağırılması için de başta Gümrük Bakanlığı ve TSE olmak üzere Tüketiciler Birliklerini de göreve davet etti. Tüketici Hakları konusunda nitelikli ve başarılı çalışmalar yapan TSE’den, konuya müdahil olmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

EMSAL OLUŞTURAN DAVA OLABİLİR

İstanbul Ünv. Milletlerarası Özel Hk. Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Günseli Gelgel imzalı rapor, ilginç açıklamalar içeriyor: “Londra Mahkemelerinde olduğu gibi Land Rover aleyhine açılan davalarda, Türk Ceza Kanunlarına göre Ceza Tazminatı hükmedilebileceği ihtimali ve bu davanın Türk Hukuk tarihinde ciddi bir emsal oluşturabileceği konuları belirtilirken, Türk tüketicilerin Avrupa Tüketicileriyle aynı koruma haklarına sahip olması gerektiğinin ve  Hükümet’in gerekli yasal düzenleme yoluna gidebileceği ihtimalinin altı da çiziliyor.”

Evet, şimdi tüketicilerin tüm gözleri, Land Rover Ltd. Company’nin ve Mahkemelerin vereceği kararda. Bakanlık, Tüketici Örgütleri ve TSE’nin de davaya müdahil olması halinde, konu Dünya Otomotiv sektöründe yankı uyandırabilir. Bu vesileyle Türk Tüketiciler, haklarının Avrupa Standartlarında olgunlaştırıldığı yeni bir döneme başlayabilirler.

İdo, babasının iz
Sezen Aksu'nun duygu

admin@magazincilerbirligi.com

Bu Haberi Puanla:
YORUM YOK

Üzgünüz, yorum formu şu anda kapalı.