Yaban Hayatta Akademik Kariyer Dönemi

Avcılık ve yaban hayatında akademik kariyer dönemini başlatan, ‘Avcılık ve Yaban Hayatı Ders Programı’; Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü ile Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü bünyesindeki yerlerde istihdam edilecek ara elemanlar için gerekli olan teorik konuları ve bağlantılı uygulamaları kapsamaktadır.
Öğrencilerde Aranan Nitelikler
ÖSS sonuçlarına göre yerleştirme yapılarak seçilen öğrencilerin, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarının; çevre sağlığı, hayvan sağlığı, su ürünleri ve tarım (ziraat) tabanlı alanlarından mezun olmaları, başarı adına avantaj sağlamaktadır. Ayrıca öğrencilerin doğayı seviyor olmaları, hayvanlarla ilgili korkularının bulunmaması, arazide gece çalışabilmeleri, fiziksel dayanıklılıklarının yeterli seviyede olması, başkaları ile iyi iletişim kurabilmeleri ve biyolojiyle ilgileniyor olmaları da gerekmektedir.
Mezunların İş Tanımı
Avcılık ve Yaban Hayatı mezunları, orman mühendislerine ve biyologlara yardımcı eleman olarak istihdam edilirler. Bu elemanların başlıca görevleri; yaban hayvanlarının üretimini sağlamak, yaban hayatı yaşam ortamlarının geliştirilmesine yönelik çalışmaları yürütmek, hayvanların preparasyonunu yapmak, popülasyonların düzenli olarak sürdürülmesini sağlamak, özel avlakların yönetiminde teknik eleman olarak yer almak ve il ya da ilçe av komisyonlarında bulunmak şeklinde tanımlanmaktadır.
İş Bulma Şansı Yüksek
Yurdumuzda Avcılık ve Yaban Hayatı mezunlarına, çok fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Gerek kamu sektöründe, gerekse özel sektörde, bu konuda yetişmiş ara eleman yetersizliğinden dolayı, söz konusu programdan mezun olanların iş bulma şansları da oldukça yüksektir. Kadın ya da erkek tüm mezunlar, Türkiye’nin dört bir yanında çalışma olanağı bulabilirler.
Geleceğin Mesleği
Bu programdan mezun olanlar gerekli koşulları sağladıkları taktirde, orman fakültelerinin orman mühendisliği bölümlerine dikey geçiş de yapabilirler. Yaban hayatının dünyada giderek önem kazanması, mesleğin geleceğini daha da parlatmaktadır.
* Preparasyon: Bir preparatı hazırlama işlemi veya süreci.
* Popülasyon: Belirli bir bölgede yaşayan aynı türe ait bireylerin oluşturduğu topluluk.
Kaynak: AVFEST Dergisi | www.avfest.com.tr